Betlémské světlo a Štědrovečerní polévka na Václavském náměstí
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Sdružení Nového Města pražského | Betlémské světlo a Štědrovečerní polévka na Václavském náměstí
Václavské trhy v horní části Václavského náměstí jsou v plném
proudu. Lákají nejenom na dobroty a tradiční výrobky, ale i podporu
neziskového sektoru a bohatý kulturní program. Při pohledu od Muzea se
nabízí návštěvníkům velice pěkná světelná podívaná v podobě
měnících se barev na ozdobených stromech. Ta nechávají vyzdvihnout
velikosti a kráse náměstí. V nastávajících dnech zde lze navíc získat
Betlémské světlo, pro které si sem mohou zájemci přijít od soboty
21. prosince odpoledne každý den, a to až do Štědrého dne, vždy od
10 do 22 hodin. Návštěvníci trhů ho naleznou na stolku u podia. Pro ty,
kteří dorazí bez lucerny, jsou připraveny k zakoupení. A přímo na
Štědrý den se bude rozdávat Štědrovečerní polévka, připravená
předním kuchařem – Pavlem Štěpánkem, šéfkuchařem restaurace COMO.
Připraveno bude na tři sta padesát porcí. Veškeré dění na Václavských
Vánocích bude ukončeno až 6. ledna. Václavské Vánoce podporují také
letos „dobro“, prostor zde již tradičně dostaly neziskové organizace,
o jejichž produkty je veliký zájem. Pořadatelem Václavských Vánoc je
již podeváté spolek Sdružení Nového Města pražského.
„Kulturní doprovodný program v rámci vánočních trhů v horní části
náměstí je velice bohatý. Téměř obden probíhá nějaké hudební
vystoupení. Na podiu ve spodní části trhů vystupují kromě dětských
sborů a skupin od mateřských přes základní školy nejen z Prahy 1 také
oblíbené profesionální kapely jako The Brownies, latino band Atarés,
buskerky TbeeGirls nebo pražský rock & popový band SO FINE v čele
s liverpoolským zpěvákem Gedem Maloneym nebo vánočně ladění trubači
z Podřipského žesťového kvintetu,“ uvádí Monika Vlková, projektová
manažerka Sdružení Nového Města pražského. „Od soboty 21. prosince až
do Štědrého dne si na trhy můžete přijít pro plamínek BÉTLÉMSKÉHO
SVĚTLA a na Štědrý večer proběhne jako obvykle ŠTEDROVEČERNÍ
BOHOSLUŽBA POD ŠIRÝM NEBEM se zpíváním koled, kterou bude provázet
farář Filip Jan Rathouský z Řádu menších bratří Františkánů. Od
12,00 do 13,30 se také bude rozdávat Štědrovečerní polévka,“ dodává
Monika Vlková.
„S vánoční polévkou je to podobné jako s klasickým bramborovým salátem, každý má svůj originální recept a já se držím svého tradičního českého receptu z rybích kostí, masa, hlav, kořenové zeleniny, jiker a mlíčí. Samozřejmě nechybí ani opražená máslová veka s bylinkami, která dodá tomuto svátečnímu jídlu tu správnou vyváženost,“ uvádí Pavel Štěpánek, šéfkuchař restaurace COMO z Hotelu Jalta.
Detaily k rozdávání polévky dne 24. prosince
Polévka bude rozdávána od 12:00 do 13 –13:30. Připraveno bude celkem 350 porcí. Za radnici městské části Praha 1, která tuto akci pro občany pořádá, budou polévku na podiu ve spodní části trhů vydávat pan starosta, pan místostarosta Nazarský a za spolek jeho předseda Jan Adámek. V rámci rozdávání polévky zazní také koledy. Veškeré náklady spojené s touto akcí pro městskou část hradí pořádající spolek Sdružení Nového Města pražského.
Recept a postup přípravy Štědrovečerní polévky:
Na másle orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, zasypeme moukou a
vytvoříme světlou jíšku.
Zalijeme silným rybím vývarem, osolíme, opepříme, přidáme trošku
muškátového květu a provaříme cca 30 minut. Do takto provařené polévky
přidáme na kostky nakrájené syrové maso z kapra, uvařené maso z rybích
hlav a uvařené a nakrájené rybí vnitřnosti (jikry + mlíčí), které jsme
uvařili společně ve vývaru s kapřími hlavami. Toto provaříme cca
10 minut. Ochutnáme a případně dochutíme. Nakonec zjemníme máslem a
smetanou. Servírujeme s dozlatova osmaženou houstičkou na másle a zdobíme
na drobno nasekanou petrželovou natí či pažitkou. DOBROU CHUŤ!!!
Pavel Štěpánek je nový šéfkuchař restaurace COMO restaurant & cocktail v Hotelu Jalta. Svou gastronomickou kariéru odstartoval už v raném věku, kdy pomáhal svým rodičům v jejich rodinné restauraci v Pardubicích, odkud také pochází. Oblíbil si především atmosféru restaurace a rád byl součástí celého chodu už od mala. Ve svém rodném městě pak začal pracovat v různých restauracích. Svoji kariéru poté přenesl po několika letech z Pardubic do Prahy, kde od roku 2010 žije. Sem přišel původně jako kuchař restaurace La Casata, kde se vypracoval na pozici šéfkuchaře. O dva roky později se dostal do uznávané restaurace Aromi, kde vařil pod vedením světoznámého italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho a tehdejšího šéfkuchaře Aromi Radka Hasmana. Zde získal velice vzácné zkušenosti, které aplikuje v kuchyni do dnes a s velkou hrdostí na tyto roky vzpomíná. V roce 2013 přichází Pavel Štěpánek do hotelové restaurace Como restaurant & cocktail bar jako sous chef. Pavel Štěpánek si tyto několikaleté zkušenosti vaření s Dušanem Mackovičem přebírá, a na konci roku 2019 se díky své píli a pracovitosti stává novým šéfkuchařem Como restaurant & cocktail bar. https://www.facebook.com/ComoRestaurant/.
Program Václavských trhů v horní části Václavského náměstí
17.12. – úterý 15–18,00 Vystoupení dětských sborů a skupin –
Sbor Rolnička, The Talent Company, Dětská studia Čmelda, moderuje Lucie
Pernetová
18.12. – středa 18–19,00 latino kapela Atarés
19.12. – čtvrtek 18–19,00 The Brownies
20.12. – pátek 15,15–16,00 Podřipský žesťový kvintet
22.12. – neděle 17–18,00 Pražský rock&popový band SO FINE
24.12. – úterý 22–23,00 Štědrovečerní bohoslužba pod širým nebem,
kterou bude provázet farář Filip Jan Rathouský z Řádu menších bratří
Františkánů se zpívanými koledami s doprovodem dudy a kontrabas
PODPOŘ DOBRO – prodejní stánky neziskových organizací
Vánoce pro Světlušku (29.11.–22.12.)
Chráněná dílna Inspirace pro život (29.11.–22.12.)
Chráněná dílna – Farní charita Praha 1, Nové Město (11.12.-22.12.)
Otevírací doba :
stánky s řemesly – denně 10,00 – 20,00,
stánky s občerstvením – denně 10,00 – 22,00.
Více informací k akci Václavské Vánoce 2019 naleznete na www.CentrumPrahy.cz a facebooku Václavské náměstí.
Ke stažení:
- TZ_Betlemske_svetlo_stedrovecerni_polevka_na_VN-pdf (formát .pdf, velikost 214 kB)