Zimní nápoje pro zahřátí i na dobrou náladu
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Zimní nápoje pro zahřátí i na dobrou náladu
Francouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské
Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé
smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit
gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího
vaječného likéru nebo pravé čokolády. Oba nápoje lze pak v zimním
období a pro sváteční chvíle přichystat také horké. Gurmán si nejenom
pochutná, ale zároveň zahřeje a zcela jistě mu oba zimní nápoje vykouzlí
spokojený úsměv na tváři. Přijměte pro náročné zimní období a
sváteční dny tipy na rychlou a lahodnou pochoutku.
„Gastronomie by měla skombinovat zdravou výživu s požitkem z jídla,
který by se neměl považovat za hřích. Dnes již oddělujeme labužnictví
od obžerství a nenasytnosti. Pohlíží se na něj jako na zálibu, kterou si
člověk smí užívat. Je to společenská vlastnost, která potěší
hostitele i hosta a prospěje vědě. Labužníci jsou si rovni se všemi
ostatními, kteří mají nějaký svůj zvláštní předmět zájmu,“
Brillat – Savarina, francouzský právník, politik, ekonomický myslitel a
houslista, dnes známý především jako gurmán a gastronom, autor knihy
Fyziologie chuti.
„Konec roku nám přináší očekávání a naději. Bilancujeme prožité a připravujeme se na nové. Ne vždy máme důvod mít úsměv od ucha k uchu. Domnívám se, že k pohodě a lepší náladě lze přispět i něčím lahodným. Proto pro tyto dny přicházíme se dvěma tipy na horký nápoj,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Prvním z nich je domácí vaječný likér a druhým pak čokoláda, kterou lze konzumovat i s kapkou dobrého rumu. Omezování zažíváme po celý rok dost a dost. Svátky a konec roku by měly být opravdu veselé a šťastné,“ dodává Zuzana Pavelková.
Domácí vaječný likér
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
• 6 žloutků
• 250 ml kvalitního rumu
• 120 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
• 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 150 g moučkového cukru
• 10 g vanilkového cukru
• 1 vanilkový lusk
Postup:
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g
cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Rozmícháme, přivedeme
téměř k varu a odstavíme. Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a
vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají. Směs horké smetany vylijeme za
stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme. Nalijeme zpět do
hrnce a postavíme na mírný plamen. Za stálého míchání krém začne
pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Zabere to cca 5 až
10 minut. Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za
občasného míchání vychladnout. Na plnění skleněných láhví použijeme
nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.
Horká čokoláda s rumem nebo bez
Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety. Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.
Doba přípravy: 10 minut – náročnost nízká
Ingredience: na 2 šálky horké čokolády
• 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
• 1 vanilkový cukr
• Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50–100 g
• Skořice, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma, drcené mandle nebo
jemné čokoládové hoblinky na dozdobení
• Kvalitní rum podle chuti
Postup:
Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové
konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo
kvalitní čokoládou. Tu nalámeme na drobné kousky. Za stálého míchaní
přiléváme mléko. Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby
vznikla hladká hmota. Podle chuti přidáme cukr. Čokoládu nalijeme do
hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch
poprášíme kakaovým práškem. Na ozdobu lze použít skořici, kardamon,
špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové
hoblinky
Ke stažení:
- TZ zimní nápoje pro zahřátí (formát .pdf, velikost 222 kB)
- Foto horká čokoláda (formát .jpg, velikost 168 kB)
- Foto tisk. kv. Domácí vaječný likér (formát .jpg, velikost 10.5 MB)