Vůně Vánoc z Valašska
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Vůně Vánoc z Valašska
Připravovat vánoční cukroví, aby bylo krásně uleželé a křehké, se vyplatí vždy s mírným předstihem. Při volbě surovin na pečení je dobré vybírat ty kvalitní, protože na chuti se to opravdu projeví. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí produkty, které vánočnímu cukroví dodají lahodnou chuť. Patří mezi ně Kysaná smetana či Bílý jogurt z Valašska, ať již polotučný nebo smetanový. Stejně tak lze využít Kefírové mléko nízkotučné z Valašska nebo Valašskou kyšku. Právě tito pomocníci dokáží to, že je těsto krásně jemné a vláčné.
„Nejen samotný Štědrý den a svátky vánoční spojují rodiny a přátele, ale také čas předvánoční může být plnohodnotně využit k setkávání blízkých, například při pečení vánočního cukroví v době adventu. Tato společná setkávání při výrobě cukroví využívá stále více žen v rodinách i kamarádky,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Naše Kefírové mléko nízkotučné jsme použili při pečení vánočních sušenek, které jsou nejen jednoduché, ale především se jedná o výborné vánoční cukroví pro všechny návštěvy,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Rychlé kefírové vánoční sušenky – postup přípravy
Kromě klasických vánočních receptů lze vyzkoušet i kefírové
sušenky, které jsou jemné a lehké. Můžeme je péct nejen na Vánoce, ale
kdykoliv v roce.
Použité suroviny:
100 ml Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí
280 g hladké mouky
50 ml oleje
1 vejce
1 lžička kypřícího prášku
3 lžíce cukru
Postup:
Nejprve v míse promícháme vejce s cukrem, přidáme olej, Kefírové mléko
nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí a přisypeme prosátou
hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Následně vypracujeme
homogenní nelepivé těsto. Připravené těsto na sušenky rozválíme na
pomoučeném válu na plát silný 5 až 10 mm. Ten posypeme krupicovým
cukrem po celé ploše, a ještě jednou přes něj přejedeme válečkem,
můžeme posypat i směsí mletých oříšků a cukru nebo jemně strouhaným
kokosem. Těsto ostrým nožem či rádlem na pizzu nakrájíme na stejně
velké čtverečky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Sušenky dáme péct na 10 – 12 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Tipy:
Pokud budeme chtít sušenky vylepšit, je možné jejich povrch přelít
čokoládovou polevou. Výborné budou i obalené ve skořicovém cukru ihned
po upečení. Podávat sušenky můžeme i s domácím džemem a
marmeládou.
Vánoční cukroví s Kysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí
Použité suroviny:
150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
400 g hladké mouky
250 g másla
50 g moučkového cukru
vlašské ořechy, vanilkový a moučkový cukr podle potřeby
hladká mouka na posypávání
Postup:
Z hladké mouky, másla, cukru a Kysané smetany z Mlékárny Valašské
Meziříčí zpracujeme těsto, které dáme do lednice ztuhnout. Můžeme
hodinu, ale klidně i celou noc. Těsto si před zpracováním necháme
povolit, jinak by se nám opravdu špatně vyvalovalo.
Vyválíme plát vysoký asi 3 mm, můžeme podsypávat a vykrajujeme různé
tvary. Okolní těsto dáme stranou, vykrájené tvary posypeme rozemletými
oříšky a lehce přejedeme válečkem.
Pečeme na pečícím papíru asi na 180 – 190 °C. do růžova. Hotové
tvary necháme trochu vychladnout a obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaným
s moučkovým.
Mlékárny Valašské Meziříčí Vám přeji krásné Vánoce a dobrou chuť
Ke stažení:
- TZ Vůně Vánoc z Valašska (formát .pdf, velikost 330 kB)
- Foto tisk.kv.Vánoční sušenky (formát .jpg, velikost 5.77 MB)
- Foto tisk.kv. Vánoční cukroví (formát .jpg, velikost 4.65 MB)