Svatomartinské rohlíčky neboli vandrovnice a Šneci z kynutého těsta, jako součást krajových tradic
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Svatomartinské rohlíčky neboli vandrovnice a Šneci z kynutého těsta, jako součást krajových tradic
Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela tuto svou zálibu v koření opustila. Homér zase popisuje podrobně nejenom svou dobu, ale široce píše o jídle. Jídlo a pití pro něho nejsou pouhou nutností, poživatinou, která jen udržuje při životě a navrací sílu. Podle Homéra je jídlo zdrojem radosti a potěšení, a tvoří základy života komunity. Každá rodina, krajová oblast si uchovává své tradice. Ty jsou často spojeny i s tradičními pokrmy. Do přípravy jídel se otiskují i historické události, míchají se zvyky, které přinášejí jiné kultury v průběhu migrace národů po Evropě. Některé tradice naopak zakořenily a zná je každý. Na svatého Martina se v Čechách stala populární Svatomartinská husa. Požádají se Svatomartinské hody. Málokdo už ale zná Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice). Ty se připravovali právě na svátek svatého Martina, kdy se uzavíral hospodářský rok a hospodáři je pekli a rozdávali čeládce na cestu tak zvaný vandr. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí leží v kraji s bohatými tradicemi, připomíná některé zapomenuté zvyky, které souvisí s chodem a rituály v kraji. Navíc připomenutí je to velice dobré a sladké. Jedná se o Svatomartinské rohlíčky a Šneky z kynutého těsta, pro jejichž výrobu potřebujeme mléčné výrobky. Tradici připomíná mlékárna nejenom v podobě tipů na sváteční stůl, ale i tradičním pojetím výroby svých výrobků, které díky tomu chutnají, jako v dobách našich babiček.
„Podzimní, zkracující se dny a prodlužující večery nás historicky více udržují doma. Více se přemítalo o tom, co jsme prožili a co udělat, abychom se po slunovratu stali lepším člověkem, abychom se na Nový rok zrodili jako nový člověk. Jednalo se o dobu, kdy se naši předci obávali temnoty, a tak zapalovali ohně, které my nahrazujeme svíčkami v našich domovech. Udržovali i celou řadu zvyků, jak navrátit dobu, kdy dny budou opět zality sluncem,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Rovněž jídelníček kopíroval tyto tradice. Lišil se přitom jak v řadě krajů, tak rodin. Některá tradiční jídla přetrvala a stala se oblíbená. Lidé si svůj sváteční stůl bez nich neumí představit. Tato doba je typická také tím, že v rodinách se pomalu přemýšlí o době adventu a výběru pochutin, bez kterých se naše stoly neobejdou. Lidé jsou ale i zvídaví a často mezi svá oblíbená a tradiční jídla zařadí něco nového. Dovolte nám, inspirovat Vás. Svatomartinské rohlíčky se přitom nemusí připravovat pouze na svatého Martina, mohou se stát i součástí sváteční vánoční tabule, podobně jako Šneci z kynutého těsta,“ dodává Zuzana Pavelková.
Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní
Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my
přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového
mléka s ořechovou náplní.
Doba přípravy: 100 minut
Ingredience: na dva plechy Svatomartinských rohlíčků
• pšeničný kvásek 350 g
• Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
• Kefírové mléko nízkotučné 60 g
• Cukr krupice 100 g
• vanilkový cukr lžíce
• citronová kúra
• hladká mouka 250 g
• polohrubá mouka 250 g
• sůl malá lžička
• žloutky z větších vajec 2 ks
• olej 40 g
• sádlo 30 g
• studené máslo 30 g
Na oříškovou náplň
• vlašské ořechy 250 g
• cukr moučka 100 g
• Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
• tuzemský rum 4 lžíce
• skořice špetka
Příprava:
Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje
uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo. Těsto
musí být vláčné a nesmí lepit. Těsto necháme kynout v teple 2 až
3 hodiny a občas ho přeložíme. Potom těsto přendáme do krabičky,
potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc. Vykynuté těsto (po
12–20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě
přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
Mezitím si uděláme ořechovou náplň. Namleté ořechy v rendlíku
smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za
stálého míchání povaříme. Necháme náplň vychladnout, čímž se
ještě zpevní. Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do
trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme
ke středu k tenké části. Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby
náplň nevytékala. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím
papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout. Kynutí pod igelitovým
pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté
rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem.
Pečeme na 190 °C asi 35 minut.
Sladcí šneci z kynutého těsta se skořicí
Sladké šneky z kynutého těsta se skořicí všichni známe a všichni
milujeme. V tomto těstě je navíc jogurt, který dělá těsto extra
vláčným. Věříme, že vás tento recept bude bavit a hlavně, že vám bude
chutnat. Hodí se skvěle na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť.
Doba přípravy: 120 minut
Ingredience:
• 400 g hladké mouky
• 100 ml Čerstvého mléka z Valašska
• 100 ml Bílého jogurtu z Valašska
• 50 ml oleje
• 1 vejce
• 10 g sušeného droždí
• lžičku soli
• 1 lžíci cukru krystal
Na náplň
• 100 g másla
• 2 polévkové lžíce cukr krupice
• 2 čajové lžičky skořice
Postup:
Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do misky. Vařečkou nebo robotem
vytvoříme těsto. Zpracované těsto necháme cca 1 hodinu kynout na teplém
místě. Po hodině těsto přeložíme z misky na pracovní desku, pokud
těsto lepí, pomůžeme si moukou a rozválíme těsto na obdélník.
Rádýlkem nebo nožem rozřízneme těsto na proužky, které potřeme směsí
másla, cukru a skořice. Proužek srolujeme do šneka. Srolované šneky
přeložíme na papírem vyložený plech, potřeme žloutkem a dáme péct do
trouby. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C dozlatova. Tip:
Náplň můžete obměnit s kousky čokolády, rozinkami nebo oříšky dle
vašich chutí.
Ke stažení:
- TZ Svatomartinské rohlíčky a Šneci z kynutého těsta (formát .pdf, velikost 280 kB)
- Foto Sladcí šneci z kynutého těsta se skořicí (formát .jpg, velikost 521 kB)
- Foto Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní (formát .jpg, velikost 651 kB)