Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí & Návrat k tradicím
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí & Návrat k tradicím
Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky. Můžeme si tak pochutnat na knedlících kynutých, bramborových, houskových, karlovarských, krupicových, špekových, tvarohových, ovocných i plněných nejrůznější zeleninou. U perníku je tomu s množstvím rozličných receptů obdobně. Mlékárna Valašské Meziříčí přichází pro podzimní období se dvěma recepty těchto zdomácnělých pokrmů. Zcela jistě Vás zasytí, pochutnáte si na nich a připomenou teplo domácí kuchyně. Podzimní menu doplní také dýňová polévka. Pro Mlékárnu Valašské Meziříčí je podstatné, aby její výrobky dýchly na zákazníky tradicí dob našich předků a staly se synonymem jistoty zachování kvality.
„První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze
17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco
později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová
manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme
kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem,
skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či
kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková.
Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již
v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách
pochází ze 14. století.
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.
Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí
Dýňová polévka
Doba přípravy: 45 minut – 4 porce
Ingredience:
- 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
- 2 větší cibule
- 1 menší petržel
- 1 Kysaná smetana z Valašska
- 5 lžic Čerstvá smetana z Valašska
- 500–800 ml zeleninový vývar
- 100 g máslo
- půl hrnku ovesný vloček
- pražená slunečnicová semínka
- muškátový ořech (strouhaný)
- sůl, pepř
Postup:
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek),
petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme.
Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni.
Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci
oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu
a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo
talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.
Plněné ovocné knedlíky
Doba přípravy: 60 minut – 4 porce
Ingredience:
- 500 g polohrubá mouka
- ½ prášek do pečiva
- 250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska
- 50 g změklé máslo
- 2 vejce
- špetka soli
- jahody nebo jiné ovoce
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta
vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce.
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 – 20 minut.
Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme
cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček
jogurtu navíc.
Perník
Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech
Ingredience:
- 200 g polohrubá mouka
- 200 g hladká špaldová mouka
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička perníkové koření
- 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
- 50 ml Čerstvé mléko z Valašska
- 1 vejce
- 130 ml slunečnicový olej
- 2–3 lžíce kakao
- 80 g med
- 90 g třtinový cukr
- špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak
přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše
promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a
vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut,
zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme
a dozdobíme ovocem.
Ke stažení:
- TZ Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí & Návrat k tradicím (formát .pdf, velikost 440 kB)
- Foto tisk. kv. image Návrat k tradicím 1 (formát .jpg, velikost 536 kB)
- Foto tisk. kv. image Návrat k tradicím 2 (formát .jpg, velikost 651 kB)
- Foto tisk.kv. Dýňová polévka (formát .jpg, velikost 423 kB)
- Foto tisk.kv. Perník (formát .jpg, velikost 450 kB)
- Foto tisk. kv. Ovocné knedlíky (formát .jpg, velikost 411 kB)