Láska prochází kuchyní
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Láska prochází kuchyní
Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou. Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí sleduje vše co se v gastronomii děje, další sérií tří lehkých a rychlých receptů připravila, ve spolupráci s Vendy a desetibojařem Jirkou Sýkorou, právě v tomto kulinářském studiu, plném nápadů a moderního přístupu k tradiční kuchyni. Tentokráte se připravovaly kuřecí jogurtové špízy, špagety s kuřecím masem na kari a jogurtu nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.
„Lehké, rychlé, chutné a zábavné. Tak bych tentokráte charakterizovala naše recepty. Kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou nejenom dobře uvařili, ale myslím, že se i dobře pobavili. A tuto energii bychom rádi předali dále," říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kulinářské studio Ola Kala jen potvrzuje správnost naší cesty. Vaření může být i zábava a stává se stále více trendy. S kvalitními ingrediencemi to jde pak jako po másle. Čerstvé mléčné výrobky z Mlékárny Valašské Meziříčí rozhodně gastronomický požitek jen umocní," dodává Radka Benešová.
LEHKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
Ingredience
1 balení těstovin (500g)
2 balení tuňáka ve vlastní šťávě
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
2 lžíce majolky
Kukuřice
Cherry rajčátka
Jarní cibulka – nať
Citronová šťáva, sůl, cukr, bílý pepř
Postup
Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Uvařené těstoviny promícháme
s kukuřicí, tuňákem, rajčátky a natí jarní cibulky. Směs osolíme a
opepříme. Poté si připravíme zálivku z Bílého jogurtu z Valašska,
Kysané smetany z Valašska, majolky, citronové šťávy, cukru a soli. Salát
promícháme a dáme vychladit. V letních horkých dnech je to pecka.
Příprava: 10 minut, uvaření těstovin
Dokončení: 10 minut
KUŘECÍ JOGURTOVÉ ŠPÍZY
Ingredience
4 ks kuřecí prsa
Marináda
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
2 lžíce oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička sušeného česneku
Špetka kari koření
Sůl, pepř
Postup
Všechny ingredience na marinádu promícháme v misce. Kuřecí prsa
nakrájíme a naložíme do misky, kde necháme marinovat alespoň 3 hodiny,
ale nejlépe přes noc. Nakonec kuřecí kousky napícháme na špejli a
ukládáme na plech, nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Kuřecí špízy
podává se salátem, bramborem, prostě s tím, co máte rádi.
Příprava: 3 hodiny nechat marinovat
Dokončení: 20 minut pečení
ŠPAGETY S KUŘECÍM MASEM NA KARI A JOGURTU
Ingredience
4 ks kuřecí prsa
400 g špagety
1 malá cibule
1 střední pórek
150ml Čerstvá smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 33% (případně
můžeme použít jinou)
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
Kari, sůl, pepř, sušený česnek
Olej
Postup
Na pánvi si orestujeme na troše oleje na jemno pokrájenou cibuli. Kuřecí
nudličky osolíme, opepříme a přidáme do pánve k cibuli. Kuřecí kousky
orestujeme ze všech stran, přidáme kari, špetku sušeného česneku a
pórek. Směs promícháme, podlijeme trochou vody a smetanou. Nakonec
vmícháme Bílý jogurt z Valašska a podusíme do měkka a promícháme
s uvařenými těstovinami.
Příprava: 10 minut, uvaření těstovin
Dokončení: 10 minut
Všechny recepty a jejich přípravu lze shlédnout na: https://youtu.be/7lU5fu0yXhI salát,
https://youtu.be/S0Iir-BCvI0
jogurtové špízy a https://youtu.be/qlkPSSbPX-I
špagety
Ke stažení:
- TZ_MlekarnaVM_podporuje_trend_domacicho_kulinarstvi.dpf (formát .pdf, velikost 421 kB)