Bábovka z valašského jahodového jogurtu a jarní bramborový salát s ředkvičkami
Hlavní stránka | Kateřina Goroškov | Tiskové středisko | Mlékárny Valašské Meziříčí | Bábovka z valašského jahodového jogurtu a jarní bramborový salát s ředkvičkami
Císařská bábovka, mouřenín nebo francouzský savarin, tak to jsou jen některé z historických receptů na bábovku z dob našich praprababiček, vydaných na počátku dvacátého století v legendární kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové. Receptů na sladký dezert existují stovky, ale Mlékárna Valašské Meziříčí přináší jediný s lahodným jahodovým jogurtem. Ať už bábovku z Valašska budete péct sama nebo s dětmi pro své blízké, lze ji ozdobit netradičně a vytvořit tak neopakovatelné dílo. Druhým receptem je pak lehký jarní bramborový salát s ředkvičkami pro Vaši dobou chuť i zdraví. A jak řekl spisovatel Thomas Wolfe – Neexistuje žádná podívaná na zemi, přitažlivější než krásná žena v akci vaření večeře pro někoho, koho miluje.
„Přípravou jídel s použitím jogurtu rozhodně nic nezkazíme, naopak. Jogurt obohatí připravované těsto o vláčnost a jemnost. Navíc se jedná o zdroj minerálů a vitaminů anebo minimálně pomáhají jejich vstřebávání,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „A protože se domníváme, že jsou pokrmy s využitím našich jogurtů chutné, připravili jsme lehké a zábavné menu, které hravě zvládne připravit každý,“ dodává Zuzana Pavelková.
Lehké a zábavné menu od Mlékárny Valašské Meziříčí s využitím darů Vaší zahrady:
90 minut / snadné / 12 porcí
Ingredience na bábovku
200 g polohrubé mouky
100 g špaldové hladké mouky
4 vejce
100 ml oleje
1 Smetanový jogurt z Valašska jahoda
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
150 g cukru krystal nebo krupice
špetka soli
Na polevu
150 g cukru moučky
30 g citronové šťávy
Lžíce prášku z lyofilizovaných jahod
Drcené pistácie a lyofilizované jahody na posypání
Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a odložíme bokem. Žloutky vyšleháme
s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme jogurt a olej,
dosypeme obě prosáté mouky a kypřící prášek. Zpracujeme v hladké,
středně husté těsto vařečkou nebo v robotu. Opatrně zamícháme
bílkový sníh. Přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 °C asi
45 minut (dopečení ověříme špejlí). Připravíme si polevu ze všech
surovin ve vodní lázni, spíše hustší, aby nám příliš nestékala.
Posypeme drcenými pistáciemi a lyofilizovanými jahodami a servírujeme.
Ingredience na chutný a jednoduchý jarní bramborový salát
40 minut / snadné / 3 porce
600 g menších brambor
1 svazek ředkviček
4 snítky jarní cibulky
hrst posekané čerstvé petržele
4 lžíce Bílého jogurtu z Valašska
1–2 lžíce majonézy light (není nutná)
špetka soli
špetka pepře
Postup:
Menší brambory omyjeme, poté nakrájíme na čtvrtiny a dáme na 10–15
minut vařit. Mezitím si rozpálíme troubu na horní ohřev 300 °C. Kdo má
funkci grill, může ji použít. Vařené brambory vyskládáme na plech,
postříkáme mírně olejem a dáme zapéct, dokud nám nezezlátnou. Jarní
cibulku a ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky. Čerstvou petržel
nasekáme nadrobno. Vše smícháme společně s upečenými bramborami,
jogurtem a majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na salátu si pochutnáte dobře ať už bude teplý nebo vychlazený z lednice.
Ke stažení:
- TZ Bábovka z valašského jahodového jogurtu (formát .pdf, velikost 305 kB)
- Foto tisková kv. image Bábovka 1 (formát .jpg, velikost 1.16 MB)
- Foto tisková kv. image Bábovka 2 (formát .jpg, velikost 1.51 MB)
- Foto tisková kv. image Jarní salát (formát .jpg, velikost 1.4 MB)